Det kan være svært at sætte fingeren på lige præcis hvad, der gør Sydfyn så specielt. Om det er vandet, naturen, kulturen eller dialekten er svært at sige, men stedet har en næsten magisk dragende effekt. Hvis du overvejer en tur til disse kanter, og måske et sommerhus på Sydfyn, vil vi gerne have lov til at give dig et par tips til at få mest muligt ud af dit ophold.
Find din feriebolig på Tåsinge her
Dejlige ferieboliger nær kysten i Svendborg
Lad os begynde eventyret nordøst for Fåborg, i de bjergtagende Svanninge Bakker. De kaldes også "de fynske alper", og har været en kilde til stor glæde og kunstnerisk inspiration gennem generationer. Det fredede skovområde inviterer til en helt unik vandretur, som også kan vare natten over, hvis man har mod på at opleve den rige natur i fuld udfoldelse. Med teltpladser, bålsteder og rent drikkevand er alle muligheder åbne, i dette fortryllende område.
I selve Fåborg kan man for eksempel nyde, hvordan "alperne" gennem tiden har inspireret kunstnere. På det smukke Fåborg Museum kan du blandt andet møde kunstnerkredsen "fynboerne", der med hovedpersoner som Anna og Fritz Syberg den dag i dag fascinerer beskuere med deres stemningsmættede malerier.
Det er også nær Fåborg, at du finder slottet med det mundrette navn Brahetrolleborg Slot, der med den tilhørende kirke og have absolut er et besøg værd. I det hele taget er Sydfyn ganske rig på imposante slotte, godser og herregårde.
Den Sydfynske natur bliver næppe mere levende, end ved en tur i det legendariske øhav der omgiver området. Lystsejlere fra ind- og udland sværger til disse bølger, hvor havet kan vise sig fra både sin blide, vuggende, og mere voldsomme side. Udover de største øer, som Ærø, Tåsinge og Langeland, består øhavet af over 50 små øer og holme, som også er kendte for det beskyttede fugleliv.
For lystsejlere er det en given ting at sejle rundt blandt marsvin, og nyde de skønne omgivelser. For andre er der heldigvis også muligheder med et sommerhus på Sydfyn. blandt andet med færgen Helge. M/S Helge er en gammel veteranfærge, som lader turister se Sydfyn fra den smukkeste vinkel, når den sejler mellem Svendborg, Tåsinge og Thurø, med stoppested ved både charmerende Christiansminde, og Valdemars Slot på Tåsinge, som i øvrigt ikke er langt fra stedet, hvor Sixten Sparre og Elvira Madigan tog sig selv af dage i den mest tragiske, men også romantiske kærlighedshistorie man kan tænke sig.
Det er også i bunden af Svendborgsund, at dykkere kan gå på opdagelse i et af Danmarks mest interessante, kunstige rev. Her blev nemlig færgen M/F Ærøsund nedsunket i 2014, så dykkere nu kan bruge det tilgroede spøgelsesskrog til at boltre sig i.
Disse bakker, bølger og vilde bøge har deres helt naturlige centrum, nemlig købstaden Svendborg, som blev grundlagt allerede i 1200-tallet. Som central havne- og søfartsby tiltrak den hurtigt handelsmænd og håndværkere, hvilket den dag i dag sætter sine spor på byen.
Byen hvor A.P. Møller - Mærsk blev grundlagt i 1904, har, som de fleste andre byer på samme alder, en bykerne præget af huse, der kan spores tilbage til middelalderen. Denne lidt "skæve" arkitektur med tilhørende brolægning er med til at skabe en charmerende og indbydende stemning, som hvert år lokker tusindvis af turister til.
Bykernen skråner ned mod havneområdet, med den nyrenoverede Frederiksø, som traditionelt har været centrum for megen aktivitet i byen, ikke mindst Svendborg værft, frem til 1990'erne. I dag er stedet summende af liv, med blandt andet Danmarks Museum for Lystsejlads, Kulinarisk Sydfyn med lokale specialiteter, kostumarium, forskellige åbne værksteder, samt strandbaren og spillestedet Kammerateriet.
I resten af byen finder du også et utal af kulturelle oplevelser. Der er masser at opleve, og her kan i flæng nævnes Naturama, et moderne naturhistorisk museum med masser af interaktive og spændende udstillinger for både store og små, Danmarks Forsorgsmuseum, med Nordens bedst bevarede fattiggård, som giver et tankevækkende indblik i livet på bunden af samfundet. Endelig er der Johannes Jørgensens mindestuer, til ære for forfatteren og eventyreren, som er byens æresborger.
Om det skyldes søfolkenes tilbøjeligheder skal være usagt, men det er ingen hemmelighed, at Svendborg har en høj frekvens af "vandhuller", altså beværtninger, hvor godtfolk kan få slukket tørsten. "Natten er vor egen", er traditionelt de fynske pigers mundheld, og dette blomstrende miljø har nok været med til at danne grobund for det rige musikliv i byen. Der er næppe en aften uden en musikoplevelse, og det spænder fra kammermusik og orgelkoncerter, over folk og jazz, til rock, rap, dødsmetal og den klassiske, svedige værtshusblues.
Der er mange seværdigheder på Sydfyn, og med et sommerhus på Sydfyn finder du noget til alle smagsløg, natur og kultur går hånd i hånd i det bakkede landskab.